ایفون توانایی عکاسی پلنوپتیک را خواهد داشت
پتنت تازه اپل نشان میدهد ممکن است این مجموعه قصد دارااست در آیفونها و آیپدهای آتی به استعمال از عکاسی لایتفیلد یا این که پلنوپتیک روی آورد . عکاسی لایتفیلد چه میباشد و چه تفاوتی با عکاسی معمولی دارد؟
فناوری لایتفیلد ( Light – Field ) که از آن با اسم پلِنوپتیک ( Plenoptic ) نیز یاد میشود , فناوری تازهای بهشمار نمیآید ; البته هنوز بهصورت گسترده از آن سود گرفته نشده است . درین مدل فناوری , با اتکا به دوربینهایی مختص با اسم دوربین لایتفیلد یا این که دوربین پلنوپتیک , اطلاعاتی راجعبه عرصه نوری هر صحنه جمعآوری میگردد . داده ها یادشده شاملِ ثبت شدت فروغ و روشنایی در یک صحنه و همینطور مسیری است که پرتوهای نور و روشنایی در دور و اطراف طی مینمایند . این مورد منجر میشود دوربینهای پلنوپتیک توانا از دوربینهای معمولی مدرن مثل DSLRها باشند ; چون دوربینهای معمولی صرفا میتوانند شدت فروغ و روشنایی را ثبت نمایند .
نوعی از دوربینهای پلنوپتیک به مجموعهای از میکرولنز مجهز میگردد که بهشکلی متعدد در روبهروی حسگر تصویر جای گرفتهاند . این میکرولنزها میتوانند شدت و رنگ و جهت تکان پرتوهای روشنایی را بهخوبی تشخیص دهند . ناگفته نماند هولوگرام نوعی تصویر لایتفیلد مبتنیبر فیلم محسوب میشود .
لایترو یک کدام از شرکتهایی است که توانسته دوربینهایی لایتفیلد ساخت نماید . یک کدام از دوربینهای مشهور این مجموعه , یعنی Lytro Illum , با انگیزه ارائهی تجربهای تازه در حوزهی عکاسی ساخت شدهاست . لایترو از تصاویر ثبتشدهی دوربین ایلیوم بهعنوان «تصاویر زنده» یاد میکند ; تصاویری که بهدلیل همیاری حسگر و لنز دوربین با نرمافزارهای گرافیکی ویژه ثبت میگردد . ناگفته نماند گوگل در سال ۲۰۱۸ از تصاحب لایترو خبر داده بود . مهم ترین نکته در زمینه ی تصاویر زنده این است که میتوان با آن ها تعامل برقرار کرد . از آن جا که دوربین می تواند تصاویر هر صحنه را با اطلاعاتی مثل شدت و رنگ پرتوهای نوروفروغ ثبت نماید , استفاده کننده قادر است تنظیماتی مثل فوکوس روی جاهای گوناگون را بعداز ذخیرهشدن تصاویر , روی آنها اعمال نماید .
بهتازگی , پتنت جدیدی از اپل پیدا شدهاست که مورخ ثبتش به سپتامبر ۲۰۱۹ برمیگردد . درین پتنت , سیستم دوربینی میبینیم که می تواند تصاویر پانورامای لایتفیلد را ثبت نماید . این دوربین شاید اکنون فرایند آغازین ایجاد را میگذارند و در سالهای آینده , به کارگیری از آن در آیفونها و آیپدها را شاهد خوا هیم بود . فناوری لایتفیلد به یوزرها قابلیت و امکان خواهد اعطا کرد با حرکتدادن دستگاهشان بهشیوهای یگانه , تصاویر پانورامای لایتفیلد دلخواهشان را از صحنهها ثبت نمایند . چهرهای که درنتیجهی کارایی دوربین ثبت می شود , میتوان روی خویش دستگاه یا این که نمایشگرهای سربند ( موسوم به HMD مخفف Head – Mounted Display ) مانند هدستهای حقیقت مجازی ( VR ) روئت کرد .
براساس گزارش Patently Apple , فناوری جدیدی که اپل روی آن عمل می کند , به سمت تلاشهای این موسسه برای بهرهبرداریِ حداکثری از حقیقت افزوده به کارگیری خواهد شد . بهلطف فناوری یادشده , یوزرها آیفونهای اپل خواهند توانست از صحنههای متعدد تصاویری سهبعدی و بهاصطلاح زنده ثبت نمایند . بهمنظور ثبت این مدل تصاویر , استفاده کننده ملزم خواهد شد دستگاهش را بهشکلی یگانه در محیط جنبش دهد ; به عنوان مثال مسیری مثل علامت بینهایت ( ∞ ) . حرکتدادن دستگاه در جهتهای گوناگون سبب ساز می شود دوربین بتواند از زوایای متعدد تصاویر لایتفیلد از صحنه را ثبت نماید .
در دستگاههای مجهز به دوربین پلنوپتیک از نوعی موتور رندرسازی یگانه به کار گیری خواهد شد . این موتور رندرسازی با اتکا بر فناوری لایتفیلد خواهد توانست تصاویر زیادی که دوربین ثبت مینماید , بهنوعی پانورامای سهبعدی با ۶ سکو آزادی ( 6DOF ) تبدیل نماید . درنتیجهی , این قابلیت برای تماشاچی مهیا خواهد شد که نصیب بالا یا این که چه بسا پشت اشیای گوناگون را ببیند و بخشهایی از صحنه را برای دیدن جزئيات آن ها بزرگنمایی نماید و صحنه را از زاویههای گوناگون ملاحظه کنید . دقیقا بههمیندلیل , از تصاویر ثبتشدهی فناوری پلنوپتیک بهعنوان تصویر زنده یاد می شود ; زیرا همانطورکه اشاره کردیم , قابلیت برقراری تعامل با این تصاویر موجود هست . قابلیت و امکان انجام این امور بهدلیل ثبت دادههای ظریف از نورپردازی صحنه ازطریق دوربین آماده میگردد .
پتنت منتشرشده داعیه میکند سیستم تازه اپل ممکن است از حسگر بهکاررفته در آیفونها و آیپدها برای ثبت وضعیت و تکان و دیگر کلاندادههای شبیه درکنار خویش تصویر مهم فایده برنده شود . مخلوط عکس اساسی با کلاندادههای یادشده درنهایت به خوی چهره ای پلنوپتیک بهصورت پانوراما ختم خواهد شد . همینطور , بعدا میتوان از ادغام تصاویر و کلاندادههای ثبتشده برای آنان بهمنظور رندرکردن به عبارتی تصاویر از زاویههایی دیگر بهشکل سهبعدی بهره برد ; موضوعی که سبب میشود ۶ رتبه آزادی دردست استفاده کننده قرار گیرد تا وی بتواند با استعمال از دستگاههایی مانند هدستهای VR بهراحتی صحنههای سهبعدی متعدد را بازدید نماید .