دانشگاه لافبورو به کمک نابینایان میآید
فناوری جدید دانشگاه لافبورو با اسم تیئا ازطریق اسکنر لیدار و سیستم دوربین , با ساخت تصویری سهبعدی از محیط نابینایان را در مسیریابی راهنمایی می نماید .
سگهای راهنما بهعنوان یاریدهندهای بهمنظور تحرک بیشتر , نقش مهمی برای افراد مبتلا به اختلالات بینایی برعهده داراهستند ; اما به کارگیری از این حیوانات برای تمامی اشخاص راهکار ایدئالی نیست . مشکلاتی همچون هزینه و کوچکبودن محل زندگی و چه بسا گونههای مختلف آلرژی سبب شدهاست این سگها برای بسیاری از افراد مطلوب نباشند . بااینحال , فناوریِ درحالتوسعهای در دانشگاه لافبورو با ارائهی ویژگیهای سگ راهنما در دستگاهی رباتیک که میتوان آن را در دست نگه داشت , استراتژی جایگزینی ارائه می دهد .
این دستگاه تیِئا ( Theia ) نام دارد
و ایدهی آن را آنتونی کامو , یکیاز دانشجویان رشتهی طراحی صنعتی مطرح نموده است . وی برای توسعهی این دستگاه از کنسولهای بازی واقعیت مجازی و وسایل نقلیهی خودران الهام گرفته است . فناوری یادشده هنوز بهشکل نمونهی اولیه است و مشکلات کوچکی دارد که بایستی حل شوند . بااینحال , فرض اصلی این است که Theia برای امداد به اشخاص در گیر به اختلالات بینایی بهمنظور حرکت به مقصدشان همچون سگ راهنما کار نماید .
فناوری اصلی دراین دستگاه چیزی است که با عنوان ژیروسکوپ لحظهی کنترل ( CMG ) شناخته میگردد . این فناوری اغلب جزئی از سیستمهای کنترل حالت فضاپیماها ازجمله ایستگاه فضایی بینالمللی است . CMG به دستگاه تیئا را امداد میکند بسته به مکانی که در آن جایدارد , بازخورد نیرو ارائه دهد و دقیقا همچون بند سگ راهنما , بهعنوان روشی برای هدایت دارندگانشان دست آنها را بهسمت مسیر مدنظر تکان دهد .
تکنولوژی تیئا چگونه فعالیت می کند؟
تیئا همچون وسایل نقلیهی خودران ازطریق اسکنر لیدار و سیستم دوربین که امکان ساخت تصویری سهبعدی از محیط را آماده مینمایند , راه پیرامونش را پیدا می نماید . کاربران می توانند ازطریق دستورها صوتی مقصدشان را وارد نمایند و پردازندههای تعبیهشده بهترین مسیر را تشخیص دهند . تیئا هنگام مسیریابی چه بسا دادههای لحظهای دربارهی تردد عابران پیاده و ترافیک خودروها و وضعیت آبوهوایی را هم درنظر می گیرد .
اما باتوجهبه این که نمونهی اولیهی دستگاه مشکلاتی همچون ویبرهی بیشازحد دارد و موتورهای الکتریکی آن خراب شدهاست , پیش از ارائهی عملکردهای پیشرفته باید تغییراتی روی آن اعمال شود . بااینحال , کامو امیدوار است با توسعهی بیشتر تیئا مشکلات پیشآمده حل و حتی این قابلیت ایجاد شود که دستگاه مذکور موانع پیچیدهتر همچون آسانسور و پلهها و گذرگاههای عابرپیاده را تشخیص دهد . وی می گوید :
هدف بسیاری از افراد نابینا این است که استقلال داشته باشند و بهصورت معمولی زندگی نمایند . بااینحال , متأسفانه بسیاری از اشخاص مبتلا به نقص بینایی حس می نمایند که از موقعیتها و فعالیتهایی مثل معاشرت و خرید یا رفتن به رستوران محروم می باشند ; فعالیتهایی که برای سایر افراد عادی است . این محدودیتها به طور معمول بهدلیل ترس و اضطراب ناشی از نبود فهم کامل از محیط اطراف صورت میگیرد . تیئا این گنجایش را دارد که مناطق و امکانات لازم برای آسایش فرد نابینا و چشمانداز او از زندگی را گسترش دهد و به آنان اجازه دهد کمتر بابت راهرفتن و موانعی فکر نماید که در پایان مسیر منتظر او است .