دهه ی پیش رو را هوش مصنوعی کنترل خواهد کرد
جهان ما در دههی بعد چه طور خواهد بود؟ شیوهی زندگی ما چه تغییر تحول خواهد کرد؟ در ۲۰۳۰ , هوش مصنوعی همهچیز را زیرنظر خواهد داشت .
همهی ما روزانه با نرمافزارهای زیادی فعالیت می کنیم . زمانی در زوم با همکارانمان جلسه داریم , برادرمان در کلاس آنلاین شیمی با دوستش حرف مینماید . این دوران برای ما دوران عجیبی است . با اینکه خانوادههایمان را خیلی دوست داریم , در اوضاعواحوال کنونی , زمان خیلی کمی را با یکدیگر می گذرانیم . این دوران , دورانی معمولی نیست . در چنین وضعیتی , دولتها و کسبوکارها و مدارس هیچ گاه با تعطیلکردن تمام مراکز موافقت نخواهند کرد و پزشک قبول نمیکند شما را ازطریق ویدئوکنفرانس معاینه نماید .
هیچکس بیرون مغازهی خواروبارفروشی نمیایستد و مراقب این نیست که از نفر بعدی ۱۸۰ سانتیمتر مسافت داشته باشد . در چنین اوضاعواحوالی , تصمیماتی که سال ها زمان میبرند , در چند ساعت گرفته می گردند . خلاصه این که دنیای فیزیکی , دنیای خشتوملات , تعطیل شده است ; بااینحال , هنوزهم کار خودش را انجام می دهد ; ولی اکنون از درون خانههای مردم .
این دورهی بهشدت غیرمعمول یادآور سال ۲۰۰۸ است که عمق بحران مالی بود . آلفرد چوانگ , مالک و بنیانگذار شرکت BEA , کمپانی خویش را با قیمت ۶/۸ میلیارد دلار به اوراکل ( Oracle ) فروخت . این نقدینگی هم بدترین و طاقتفرساترین دوره و نیز بهلطف ملاقات با کارآفرینانی متعدد و الهامبخش , شایسته ترین دورهی شغلی چوانگ بود .
این زمان یادآور سال ۲۰۰۸ و شدیدترین بحران مالی دنیا است که استارتاپهایی قدرتمند کار خویش را از آنجا آغاز کردند
آن کارآفرینان درخشانترین و سختکوشترین بنیانگذاران این حوزه بودند که هرگز جواب «نه» را قبول نمیکردند و بخش اعظمی از CEOها باطن خود را آشکار ساختند . در آن دوره , اسلک ( Slack ) , لیفت ( Lyft ) , اوبر ( Uber ) , کردیت کارما ( Credit Karma ) , تویلیو ( Twilio ) , اسکویر ( Square ) , کلودرا ( Cloudera ) و . . . فعالیت خویش را آغاز کردند . تمامی این شرکتها بازارهایی چندینمیلیارددلاری دارند و چوانگ می بایست در بعضی از آنها سرمایهگذاری و با آنها شراکت می کرد .
دراین دوره هم , مجددا باید در انتظار بود و دید دنیا حدودا در دَه ساله آینده چهطور خواهد شد . چگونگی زندگی , یادگیری , مصرفکردن و ارتباط برقرارکردن ما با یکدیگر در دههی بعدی چه شکلی بهخود خواهد گرفت؟ درادامهی این مقالهی زومیت , توصیف سال ۲۰۳۰ را از دیدگاه آلفرد چوانگ خواهید روءیت کرد .
دَه سال بعد چه طور خواهد بود؟
به ۲۰۳۰ خوش آمدید! اکنون بیش تر از دو دهه از اختراع گوشی آیفون و معرفی رایانش ابری و یک دهه از معرفی شبکههای گسترده اینترنت نسل پنجم گذشته است . همگی فناوریهای لازم برای تغییر و تحول شیوهی معاش و فعالیت و طعام ما نهایتا بدین سطح رسیدهاند و با سرعتی بیسابقه در حال بسط میباشند . جمعیت دنیا به ۵/۸ میلیارد نفر رسیده و هرکسی یک دستگاه تلفن همراه هوشمند دارد که همه اپلیکیشنهای روزانه روی آن نصب می باشند . این جمعیت ۵۰۰ میلیون نفر از جمعیت دو دههی پیش زمین بیشتر است . دسترسی عالی به اینترنت و ابزارهای ارتباطی دنیا جدیدی خلق نموده است .
هوش مصنوعی در مدرسه های آینده!
بزرگترین مدرسهی دنیا شرکت نرمافزاری است و موتور یادگیری آن از هوش مصنوعی برای فراهمآوردن سرفصلهای درسی شخصیسازیشده در هر زمان و مکانی بدون نیاز به فضای فیزیکی به کار گیری میکند . کلیه دانشآموزان شبیه روشی که اپل برای بهاوجرساندن صنعت آهنگ با نرمافزار آیتونز بهکار گرفت , میتوانند هر اطلاعاتی را با بها فراوان ارزان دانلود نمایند . شهریهی دانشآموزان بهشدت کاسته شده است و هیچیک از دانشآموزان مقروض نیستند . کودکان بالاخره می توانند روی یادگیری و نهفقط آموزش تمرکز نمایند و کلیه بهطورمساوی به آموزش مطلوب دسترسی دارند .
بزرگترین بانک دنیا شرکت نرمافزاری است و همگی تراکنشهای مالی بهصورت دیجیتالی انجام می گردند . اگر بخواهید بهصورت زنده با یک بانکدار صحبت نمائید , ازطریق پیامدادن یا این که ویدئوکنفرانس این کار را میکنید . دیگر پول فیزیکی کثیفی در عمل نیست و همه پولهای موجود در دنیا در بلاکچین لجر ( Blockchain ledger ) ذخیره شده و رهگیریپذیر و کاملا ایمن است . زیرساختهای مالی میتوانند کار همه مشتریان را در همهی مناطق جغرافیایی و حوزههای سیاسی , به هر میزانی و از هر نوع استفادهای ( تولیدکننده یا توزیعکننده یا مصرفکننده ) انجام دهند .
بزرگترین خواروبارفروشی دنیا کمپانی نرمافزاری و رباتیک است و خواروبارفروشیها میتوانند محصولاتشان را در کوتاهترین زمان ممکن در زمان و مکان دلخواه تحویل دهند . موادغذایی بدون دخالت آدم ازطریق ربات یا این که پهپاد تحویل داده میشوند . مشتریان میتوانند میتوانند مکان و زمان موادغذایی و افراد دخیل در تولید و بستهبندی و حملونقل آن را رهگیری نمایند . هوش مصنوعی براساس خریدهای قبلی و تقویم به ما میگوید چه چیزی نیاز داریم .
هوش مصنوعی دربیمارستان های آینده
بزرگترین بیمارستان جهان شرکت رباتیک و نرمافزاری است و همگی تشخیصهای اولیه براساس ویدئوکنفرانس انجام می شوند . پزشک در سانفرانسیسکو با استفاده از سابقه بیماران که کاملا بهصورت دیجیتالی ثبت شدهاست و مشاور هوش مصنوعی او , می تواند داروهای موردنیاز بیمارانش در هنگکنگ را تجویز نماید . افزونبراین , تمامی جراحیها با کمک رباتها و البته زیرنظر پزشک انجام میشوند . ما هنوز به طور کامل دیوانه نشدهایم و اما پزشکان میتوانند در منزل کارشان را انجام دهند .
تمامی نیروی کاری ما در خانه فعالیت مینمایند ; چون هدف اصلی از وجود هر دفتر , پشتیبانی از کارمندان شرکت برای انجام مؤثر کارهایشان است . از سال ۲۰۲۰ , همگی شرکتها و بهویژه CEOهای آنان متوجه شدهاند کارکردن کارمندان در منزلشان بهینهتر و خوب تر است . بدینصورت , همگی شرکتها نهتنها ساعتها در زمان رفتوآمد صرفهجویی میکنند ; بلکه بدون نیاز به فضای محل کار هزینههایشان نیز کاهش می یابد و میتوانند منابعشان را روی کارکنانشان خرج نمایند . به دَه سال قبل فکرمیکنید و با خود میگویید : «هنوز روزهایی را بهخاطرم دارم که دفتر کار وجود داشت» .
بزرگترین شرکت سرگرمی دنیا شرکت نرمافزاری است و کلیه سرگرمیهای دلخواه دیجیتالی میباشند . همه فیلمهای پرمخاطب مستقیما بهصورت ویدئویی و نه در سینما منتشر می گردند . می توانیم از آلکسا ( Alexa ) پاپکورن سفارش دهیم و در خانهمان با دوستانی فیلم ببینیم که کیلومترها از ما فاصله دارند . در صورتیکه از آنچه در فیلم میبینید خوشتان بیاید , میتوانید آن را بلافاصله بخرید و مستقیما مقابل درِ منزل تحویل بگیرید . دیگر نیازی نیست در صف بایستید و هیچ وقتی را در رفتوآمد تلف نمیکنید ; آلودگی کمتر و سیاره بهتر!
در سال ۲۰۳۰ , آموزش تماما بهصورت نرمافزاری خواهد بود و پهپادها خریدهایتان را مقابل درِ خانه تحویل خواهند داد و رباتها جراحی خواهند کرد
اینها صرفا یکسری مثال معدود از صنایعی بود که تا سال ۲۰۳۰ کاملا متحول خواهند شد ; ولی این تغییرات تقریبا همهچیز را در دنیا دربر میگیرند . به ما بیان شده بود نرمافزار دنیا را میبلعد . بهقول معروف , «شما از چیزی ساخته شدهاید که میخورید» . در سال ۲۰۳۰ , نرمافزار جهان است . ایمنی و حفاظت , تنها راجعبه چیزهای ملموس بهکار نمیروند . هرچه برایمان ارزشمند است ; مثل حساب کاربری ایمیل و سابقهی گفتوگو و حسابهای کاربری در شبکههای اجتماعی , بهصورت دیجیتالی ذخیره میشود . این روند به همین شکل ادامه مییابد . آلفرد چوانگ میگوید :
با این که بحران کنونی منجر شده است آیندهی نزدیک تاریک بهنظر رسد , به دنیای جدید و تغییراتی که فردا در شرکتها ایجاد می گردند , خوشبینم . حتی دربارهی توانایی ما برای تغییرو تحول نژاد انسان و اینکه چه طور این بحران و فناوری شیوهی زندگی مارا سرعت میبخشند , هیجانزدهام .